Opskrift: Rugbrød med surdej
Rugbrød er en nationalspise med en stolt historie. Rigtigt rugbrød bages med surdej. Her får du opskriften på et lækkert rugbrød, som du kan bruge i madpakken eller ethvert andet måltid, der skal mætte dig på en god og sund måde.
Hjemmebagt rugbrød smager skønt. Især når det er friskbagt. Derfor gælder opskriften kun til ét brød. Så du skal måske snart bage igen. Husk derfor at holde din surdej levende.
OBS! Det tager to dage at lave dette brød og kræver, at du allerede har en surdej (se basisopskrift her).
"Balder" rugbrød
Udstyr
- Surdej
- Røremaskine
- Ovn
Ingredienser
Dag 1
- 250 g surdej
- 300 g lunkent vand
- 125 g rugmel
- 100 g rugkerner
- 100 g hvedemel
Dag 2
- dejen fra dag 1
- 100 g græskarkerner (ristede)
- 100 g solsikkefrø (ristede)
- 200 g lunkent vand
- 30 g mørk sirup
- 300 g rugmel
- 20 g salt (3 tsk)
Til pynt
- solsikkefrø og græskarkerner samt en lille smule hvedemel
Sådan gør du
Dag 1
- Surdejen røres ud i det lunkne vand.
- Tilsæt de øvrige ingredienser og rør det hele godt sammen.
- Stil dejen tildækket på køkkenbordet til dagen efter.
Dag 2
- Start med at riste frø og kerner i ovnen: 8 min. ved 190°C (lad dem køle af, inden de kommer i dejen).
- Temperér vandet, så dejtemperaturen ender på 28-30°C.
- Kom alle ingredienserne i skålen til røremaskinen.
- Ælt dejen sammen med en spartel i ca. 15 minutter ved mellem hastighed.
- Læg dejen i en fedtet form (2 liter).
- Vend lidt solsikkefrø og græskarkerner i lidt hvedemel og drys dem over dejen.
- Sæt dejen til hævning tildækket et varmt sted i ca. 60 min. – eller til dejen er 1 cm fra kanten af formen.
- Bag brødet på en grillrist i ca. 1 time og 15 min. Ved 180°C i alm. ovn og 170°C i varmluftsovn – gerne med damp. Når midten af brødet er 94°C, er brødet færdigbagt.
Noter
Dejtemperatur er en enormt vigtig faktor, når det kommer til bagning. Det er bl.a. noget af det, du lærer på et bagekursus hos Læratbage.dk