Opskrift: Basissurdej
En surdej er vejen til vellykket brød med masser af smag og karakter. Du kan tydeligt smage forskel på brød, der er bagt med og uden surdej. Og når først du er kommet ind i en fast surdejsrytme, har du ikke lyst til at bage brød uden surdej igen. Her får du min opskrift på en basissurdej.
En surdej kan holde, lige så længe du holder den i live. Men det kræver lidt tålmodighed og opmærksomhed – men det færdigbagte resultat er uden tvivl både ventetiden og arbejdstiden værd.
OBS! Starter du din surdej i dag, er den først klar til at bage med om seks dage …
Basissurdej
Udstyr
- Plastbøtte eller sylteglas
Ingredienser
- 2 dl lunkent vand
- 100 g rugmel
Sådan gør du
Dag 1
- Rør ingredienserne sammen i en skål. Sæt låg på skålen og stil dejen et varmt sted (26-28°C). Omrør dejen igen senere på dagen.
Dag 2
- Omrør dejen to gange i løbet af dagen.
Dag 3
- Tilsæt 4 dl lunken vand og 200 g rugmel
Dag 4
- Omrør dejen to gange i løbet af dagen.
Dag 5
- Omrør dejen to gange i løbet af dagen.
Dag 6
- Dejen er klar til at bage med!
Herefter
- Opbevar dejen i køleskabet og tilsæt 4 dl lunken vand og 200 g rugmel ca. hver 14. dag!