Opskrift: Brød med sauerkraut – sehr schön!
Du har sikkert prøvet at, men har du prøvet at bage med surkål (sauerkraut)? I dette brød indgår såvel sauerkraut som yoghurt, hvilket giver både smag og tekstur.
Sauerkraut er en tysk klassiker – som tilbehør til bl.a. pølser og flæsk. Klinger “surkål” lidt altmodisch i dine ører, kan du også bare kalde specialiteten “fermenteret hvidkål”. Så bliver den straks meget mere moderne.
Skal man stole på denne artikel, har sauerkraut en lang række helbredsmæssige fordele: Det er godt for din tarmflora og dit immunforsvar. Det kan reducere stress og styrke dit hjerte.
Frem for alt smager det bare godt. Og kan anvendes til mange formål. Det er virkelig nemt at lave selv; du skal bare bruge hvidkål og salt – og min. 5 døgn (link til opskrift nederst)! Det er dog også muligt at købe sauerkraut på glas/dåse, hvilket er et glimrende og hurtigere alternativ.
I dette brød bidrager sauerkrauten – sammen med yoghurt naturel – med en syrlig smag og en dejlig svampet tekstur. Derudover er det med til at holde brødet friskt.
OBS: Dejen skal hæve natten over!
Brød med sauerkraut
Udstyr
- Røremaskine
- Ovn
- Hævekurv
Ingredienser
- 600 g hvedemel
- 150 g durummel
- 150 g rugmel
- 100 g yoghurt naturel
- 25 g salt
- 15 g gær
- 200 g sauerkraut evt. fra dåse/glas
- 450 g vand ca. 20ºC
Sådan gør du
Dag 1
- Alle ingredienserne (gem lidt sauerkraut til topping) æltes sammen med dejkrog ved mellem hastighed i ca. 15 min.Dejen skal slippe skålens kanter og se silkeblød ud.
- Kom dejen i en beholder, der er smurt med olivenolie eller sprayfedt.
- Læg låg på beholderen eller sær husholdningsfilm over – og lad dejen forhæve i 60 minutter et lunt sted.
- Tag dejen ud af beholderen og del den i to lige store stykker.
- Fold dejstykkerne sammen til to runde brød – og anbring brødene i hver sin hævekurv, som du først har drysset med rugmel og durummel. Brødene skal ligge med samlingen opad.
- Dæk kurvene med husholdningsfilm og sæt dem i køleskabet natten over.
Dag 2
- Tag kurvene direkte fra køleskabet og vend brødet ud på en bageplade med bagepapir.
- Snit dejen tilfældigt inden afbagning og pynt af med sauerkraut.Du kan evt. bruge en madpincet til at fordele kålen i et dekorativt mønster.
- Bag brødene i en forvarmet ovn: 220°C i almindelig ovn og 210 varmluft.Bages i 30-35 min, gerne med damp i ovnen.