Opskrift: Grove, glutenfrie sandwichboller

At bage brød uden gluten kan være lidt tricky. Dejen opfører sig anderledes end med alm. glutenholdige ingredienser, og for mange bliver resultatet også markant anderledes, end de havde forventet. På Lær at bages glutenfrie bagekursus kan du lære bagermesterens tips og tricks til at bage gode glutenfrie brød.
Her er en opskrift på nogle lækre grove glutenfrie boller – til en lækker sandwich, en god burger eller til madpakken. Du kan fryse dem ned og have glutenfrie boller klar i løbet af no time, når sulten melder sig, eller hvis du får besøg af en, der ikke spiser gluten.
Gode råd, når du bager brød uden gluten:
- Tilføj altid ekstra fibre til dit bagværk, fx FiberHusk (opløses altid i væske først) eller kartoffelfibre.
- Dejen skal være klæbrig nærmest som en tyk kagedej.
- Hvis du har svært ved at forme brødet, og dejen måske smuldrer for meget, skal du tilsætte mere væske.
- Husk at dobbelttjekke, at produkterne ER glutenfri. Det kan virke åbenlyst, men der kan være spor af andre kornsorter i fx havre, der som udgangspunkt ikke indeholder gluten.
OBS! De glutenfrie boller bages over to dage.

Grove, glutenfrie sandwichboller
Udstyr
- Røremaskine
- Blyant
- Sprøjtepose
- Ovn
Ingredients
Dag 1
- 100 g lunkent vand
- 100 g glutenfrie havrekerner
- 25 g solsikkefrø
- 25 g hørfrø
Dag 2
- 400 g vand (25ºC)
- 1 spsk FiberHusk
- frø- og kerneblanding fra dagen før
- 3 spsk brun farin
- 3 spsk olivenolie
- 3 spsk ærteprotein (kan fås i specialbutikker)
- 2 æg
- 1 spsk Carob-pulver (kan fås i specialbutikker)
- 500 g glutenfrit mel (fx Doves Farm Plain White Flour)
- 20 g tørgær
- 20 g salt (3 tsk)
Til pynt
- hampefrø og/eller sesamfrø
Instructions
Dag 1
- Alle ingredienser sættes i blød. Dæk skålen til og lad den stå til dagen efter.
Dag 2
- Begynd med at temperere de 400 g vand til 25°C
- Tilsæt FiberHusk og lad det hvile i fem minutter.
- Ælt herefter alle ingredienserne sammen til en ensartet dej – 10 minutter ved langsom hastighed i røremaskinen
- Lær at bage lækre, glutenfri sandwich boller
- Tegn cirkler på bagepapiret – så bliver bollerne mere ensartede.
- Mens dejen æltes, tegner du 10-12 runde cirkler fordelt på to ark bagepapir. Cirklerne skal have en diameter på ca. 10 cm.
- Kom den æltede dej over i en engangssprøjtepose
- Sprøjt dejen ud inden for de tegnede cirkler. Der skal ca. 100-125 g dej i hver cirkel.
- Pensl sandwichbollerne med æg og drys hampefrø eller sesamfrø på toppen.
- Lad de glutenfri sandwichboller hæve tildækket et lunt sted i 45 minutter.
- Bag boller ved 230°C i almindelig ovn og 220°C i varmluftsovn i 25 minutter.