logo_nytlogo_nytlogo_nytlogo_nyt
  • Forside
  • Jeres underviser
  • Tips & opskrifter
  • Forside
  • Jeres underviser
  • Tips & opskrifter
Kontakt
✕

Challengeboller med ølandshvede: Besværet værd!

Torben Busch
Gå til opskrift Udskriv

Det er ikke tilfældigt at jeg har givet bollerne det navn. Det kan nemlig godt være en udfordring, når en dej kun hæver på surdej (og ingen gær). Som udgangspunkt kræver det, at du har en rigtig god surdej. Og tro mig – det færdige resultat er besværet værd: Lækre, fugtige og luftige boller med masser af smag. 

Denne dej indeholder lige dele mel og vand, så det er en meget våd dej. Det gør måske udfordringen større for nogle, men den våde dej gør bollerne åbenkrummet, svampet og lækker.

Sprød skorpe på en våd dej: Et godt tip for at opnå en sprød skorp på så våd en dej er, at skære de nybagte boller over. Så lukker du alt dampen i brødet ud i stedet for at lade den trække ud gennem skorpen og gøre den blød. Det forudsætter dog, at bollerne spises inden for en time.

>> OBS: Dejen skal hæve i ca. 12 timer! <<

Challengeboller med ølandshvede

Challengeboller med ølandshvede

Udskriv
Arbejdstid 35 minutter min
Hæve/hviletid 12 timer t
Bagetid 15 minutter min
Ret Boller/brødstykker
Køkken Nordisk
Antal 12 stk.

Udstyr

  • Surdej
  • Røremaskine
  • Ovn
  • Evt. bagestål eller -sten

Ingredienser
  

  • 100 g hjemmelavet surdej
  • 200 g økologisk ølandshvede
  • 300 g økologisk hvedemel
  • 15 g groft salt (tilsættes til sidst)
  • 500 g vand (tilsættes ad to omgange)
  • evt. flagesalt til topping

Sådan gør du
 

  • Vandet tempereres til 8°C.
  • Alle ingredienser (minus de 15 g salt og 100 g af vandet) æltes sammen med spade/spartel ved mellem hastighed i ca. 12–15 min. Dejen skal se silkeblød ud.
  • Dejen æltes nu 5 minutter mere, og nu tilsættes de sidste 100 g vand lidt efter lidt. På den måde kan vandet blive optaget i dejen.
  • Når vandet er optaget i dejen, tilsætter du de 15 g salt, og dejen æltes yderligere 2 minutter.
  • Dejen skal være våd – men det er vigtigt, at den er sammenhægende og ser silkeblød ud.
  • Kom dejen i en beholder/skål, der er smurt med olie. Sæt låg eller husholdningsfilm over – det må dog ikke slutte helt tæt! Lad den stå ved stuetemperatur i ca. 12 timer (eller til dejen er hævet til dobbelt størrelse).
  • Efter 12 timer hældes dejen forsigtigt ud på køkkenbordet, som er smurt med olivenolie.
  • Form dejstykker a ca. 90 gram med en dejdeler.
  • Drys evt. med flagesalt.
  • Bag bollerne med det samme ved 250°C i almindelig ovn og 240°C i varmluftsovn i ca. 15 min. – gerne på en bagesten eller stålplade.
Del
59

Se også

Brød sauerkraut – jo, den er god nok!
27. maj 2021

Opskrift: Brød med sauerkraut – sehr schön!


Læs mere
Venø-rugbrød med malt og poppede rugkerner
25. april 2021

Opskrift: Hurtigt surdejsrugbrød med mørkt malt


Læs mere
Opskrift på bløde og søde Svanø-boller
26. november 2020

Opskrift: Søde, bløde og mildt krydrede boller


Læs mere

Opskrifter & bagetips

  • Mine bagetips
  • Alle opskrifter
    • Boller/brødstykker
    • Brød
    • Brød med grød
    • Rugbrød
    • Langtidshævet
    • Snack
    • Kage
    • Sæson
    • Småkager
    • Kransekage

BLIV MESTERBAGER I BRØD

Book mig til en masterclass i brødbagning hos jer.
For større og mindre grupper. For virksomheder og private.
Send mig en forespørgsel, hvis du vil vide mere.

LÆRATBAGE.DK

v. Torben Busch

KONTAKT

kontakt@laeratbage.dk

ARKIV

Se tips og opskrifter

© 2016- LÆRATBAGE.DK

    Kontakt