Bagetip: Sådan laver du dit eget bake off-brød
Du er sikkert stødt på bake off-brød i dit lokale supermarked, som ikke har sin egen bagerafdeling. I stedet får de leveret frossent bagværk, som bliver bagt på stedet. Du kan imidlertid også lave dit eget bake off derhjemme, så du hurtigt kan have friskbagt brød klar, når behovet opstår. Det er nemt, smart, og du behøver altså ikke stå (så) tidligt op for at bage.
I supermarkederne kan du støde på to former for bake off-brød:
- Brød, der er halvbagt, og som bare skal bages færdigt.
- En brøddej, der er frossen, og som skal tøs op og bages.
Bake off gør det muligt for butikkerne at sælge friskbagt brød hele dagen igennem.
Gør det selv-bake off
I et hjemmebageri er det den frosne dej, som er den meste interessante form for bake off. Herunder kan du læse, hvordan du opnår det bedste resultat med brød, boller og stykker hjemme i dit eget køkken.
Forarbejdet
- Ælt din dej godt – lav evt. glutentesten for at sikre, du har en god dej.
- Temperaturen på den færdige dej skal være 24-25°C.
- Form dine brød, boller eller stykker, som du plejer og placer dit bagværk på plader.
- Frys den formede dej ned i stedet for at lade den hæve (så hurtigt som muligt)
- Når dit bagværk er helt frosset, kan du lægge det i poser, så det fylder mindre og er lige til at tage ud efter behov.
Ready, set, bake off!
- Aftenen før, brødet skal bruges, tager du det ud af fryseren og lægger det på en bageplade med bagepapir på. Sæt pladen i køleskabet – tildækket.
- Bag brødet som normalt med samme bagetid – blot 10°C grader lavere, idet brødet hurtigere vil tage farve.
Voila! Så er der friskbagt brød på en hurtig og nem måde – helt uden at få dej på fingrene i denne sidste del af processen.
Kan man lave bake off med alle slags brød?
Der er noget brød, som er bedre til bake off end andet – og som det derfor giver mere mening at lave.
Hvedebrød er klart at foretrække til bake off – især som boller eller stykker (se fx denne opskrift), fordi det er hurtigt at fryse ned og let at tø op igen.
Større brød tager længere tid at tø op og er mere sårbare over for nedfrysning. Dermed er der større risiko for, at kvaliteten bliver forringet.
En rugbrødsdej er ikke velegnet til denne type bake off. Glutenkvaliteten i rugmel er anderledes end i hvedebrød, og den store klump dej vil tage lang tid om at fryse. Du vil derfor ikke få et godt resultat.