TEMA: Put grød i dit brød – Oldtidsgrødboller
TEMA: Den fjerde og i denne omgang sidste opskrift på saftigt brød bagt med grød er de her lækre oldtidsgrødboller. Den spændende blanding af gryn og frø m.m. sikrer nogle skønne boller.
Grødboller er utroligt nemme at bage. Det hele æltes sammen, dejen hviler natten over, og bollerne bages dagen efter. Og så skal du sådan set bare nyde resultatet.
OBS! Dejen skal hæve på køl natten over …
Oldtidsgrødboller
Udstyr
- Røremaskine
- Ovn
Ingredienser
Grød
- 50 g hirseflager
- 50 g sesam
- 50 g havregryn
- 25 g chiafrø
- 500 g vand
Dej
- 675 g grød (afkølet)
- 50 g olie
- 380 g hvedemel
- 40 g sukker
- 15 g salt
- 25 g gær
- 1 æg (til pensling)
Sådan gør du
Dag 1
- Kog alle ingredienserne til grøden i 2 min. Stil grøden til afkøling.
- Den afkølede grød æltes sammen med alle de øvrige ingredienser i 15 min. – brug en røremaskine med dejkrog på medium hastighed.
- Kom dejen op i en skål, som er smurt med olivenolie, og sæt den på køl (5°C) til dagen efter – dæk skålen til med husholdningsfilm eller låg.
Dag 2
- Tag dejen ud af køl.
- Tag vand på hænderne og form bollerne forsigtigt direkte fra skålen – form lige store stykker a ca. 100 g.
- Læg bollerne på en bageplade.
- Pensl dem med æg og drys med sesamfrø.
- Bag bollerne med det samme ved 230°C i almindelig ovn og 210°C i varmluft ovn i ca. 18 min.