TEMA: Put grød i dit brød – Norske Grødboller
TEMA: Den tredje opskrift på saftigt brød bagt med grød er disse norske grødboller. Chiafrøene i grøden gør bollerne ekstra lækre. Start dejen i dag, og nyd de friskbagte boller i morgen.
Den langsomme hævning på køl er med til at skabe et dejligt brød med en skøn krumme. Dejen er nem at røre sammen, passer sig selv natten over. Og er klar til at blive bagt hurtigt ved høj varme. Og så er der ellers serveret!
OBS! Dejen skal hæve på køl natten over …
Norske grødboller
Udstyr
- Røremaskine
- Ovn
Ingredienser
Grød
- 163 g Valsemøllen 3-kornsblanding
- 25 g chiafrø
- 500 g vand
Dej
- 688 g grød (afkølet)
- 50 g olie
- 380 g hvedemel
- 40 g sukker
- 15 g salt
- 25 g gær
- 1 æg (til pensling)
Sådan gør du
Dag 1
- Kog alle ingredienserne til grød i 2 min. Stil grøden til afkøling.
- Alle de øvrige ingredienser æltes sammen den afkølede grød i 15 min. – brug en røremaskine med dejkrog på mellem hastighed.
- Kom dejen i en skål, der er smurt med olivenolie, og sæt den på køl (5°C) til dagen efter – dæk til med husholdningsfilm eller låg.
Dag 2
- Tag dejen ud af køl.
- Tag vand på hænderne og form bollerne forsigtigt direkte fra skålen – form lige store stykker a ca. 100 g.
- Læg bollerne på en bageplade.
- Pensl dem med æg og drys med chiafrø.
- Bag bollerne med det samme ved 230°C i almindelig ovn og 210°C i varmluft ovn i ca. 18 min.