TEMA: Put grød i dit brød – Havregrødsboller
TEMA: I dag og hver af de næste tre dage kan du finde en ny opskrift på brød bagt med grød. Fordelen ved at bruge en grød, når du bager, er, at du får et meget saftigt brød med en lækker krumme.
At bage med grød er en gammel tradition. Sådan fik man brugt daggamle rester af grød. Til gengæld fik man et dejligt svampet brød. Du behøver dog ikke spise grød for at få en lille rest, du kan bage med. Lav bare en frisk grød – lad den køle af – og så er du klar til at bage.
OBS! Dejen skal hæve på køl natten over …
Saftige havregrødsboller
Udstyr
- Røremaskine
- Ovn
Ingredienser
Grød
- 75 g havregryn
- 75 g hørfrø
- 40 g solsikkefrø
- 500 g vand
Dej
- 690 g grød (afkølet)
- 50 g olie
- 380 g hvedemel
- 40 g sukker
- 15 g salt
- 25 g gær
- 1 æg (til pensling)
Sådan gør du
Dag 1
- Start med grøden: Kog alle ingredienserne i 2 min. Stil grøden til afkøling.
- Ælt den afkølede grød med alle de øvrige ingredienser – brug en dejkrog på mellem hastighed i 15 min.
- Kom dejen i en skål, der er smurt med olivenolie, og sæt den på køl (5°C) til dagen efter – læg låg eller husholdningsfilm over.
Dag 2
- Tag dejen ud af køl.
- Tag vand på hænderne og form boller forsigtigt direkte fra skålen – lige store stykker, ca. 100 g pr. stk.
- Læg bollerne på en bageplade.
- Pensl dem med æg og drys med havregryn.
- Bag bollerne med det samme ved 230°C i almindelig ovn og 210°C i varmluft ovn i ca. 18 min.