TEMA: Put grød i dit brød – Birthes Grødboller
TEMA: Her får du den anden opskrift på lækkert brød bagt med grød. Brødet bliver dejlig saftigt og svampet af grøden. Start dejen i dag, og nyd de friskbagte boller i morgen tidlig.
Hovedreglen, når du bager med grød, er at lade grøden køle helt af. Er grøden for varm, påvirker det gærens udvikling, og brødet hæver ikke, som det skal.
OBS! Dejen skal hæve på køl natten over …
Birthes grødboller
Udstyr
- Røremaskine
- Ovn
Ingredienser
Grød
- 250 g Valsemøllen 5-kornsblanding
- 600 g vand
Dej
- 850 g grød
- 50 g olie
- 380 g hvedemel
- 40 g sukker
- 15 g salt
- 25 g gær
- 1 æg (til pensling)
Sådan gør du
Dag 1
- Kog alle ingredienserne til grød i 2 min. Stil grøden til afkøling.
- Ælt den afkølede grød med de øvrige ingredienser i 15 min. – brug en røremaskine med dejkrog på mellem hastighed.
- Kom dejen i en skål, der er smurt med olivenolie, og sæt den på køl (5°C) til dagen efter – dæk til med husholdningsfilm eller låg.
Dag 2
- Tag dejen ud af køl.
- Tag vand på hænderne og form boller forsigtigt direkte fra skålen – lige store stykker, ca. 100 g pr. stk.
- Læg bollerne på en bageplade.
- Pensl dem med æg og drys med durummel.
- Bag bollerne med det samme ved 230°C i almindelig ovn og 210°C i varmluft ovn i ca. 18 min.