Pro bagetip: Brug et bagestål, når du bager brød
Et bagestål er den nye bagesten – bare bedre! Jeg har allerede nævnt bagestålet i forbindelse med sommertemaet “Bag på grillen”. Men du kan med fordel også bruge et bagestål, når du bager i en ovn. Du vil mærke stor forskel på resultatet. Læs med her og bliv klogere på bagestålet (og hvordan du får fingre i et).
Uanset om du bager fritstående brød eller sprøde boller, så vil jeg anbefale dig at bruge et bagestål. Bruger du allerede en bagesten, når du bager, vil du blive positivt overrasket over bagestålet.
Stål leder nemlig varmen omkring 18 gange bedre end en almindelig bagesten – og dit brød får derfor den ultimative undervarme og en dejlig sprød overflade.
Gør din ovn til en stenovn – af stål
Det er ikke alle, der lige har plads til en autentisk stenovn hjemme i deres køkken. Et bagestål er faktisk et rigtig godt alternativ til en stenovn, hvor varmen til brødet kommer fra bunden og ikke fra siderne.
Når varmen kommer fra siderne, kan det være med til at gøre brødet tørt og kedeligt.
Når varmen i stedet kommer fra bunden, rejser brødet sig bedre op. Du får derfor en meget bedre volumen og en virkelig lækker og saftig krumme.
Med en kombination af damp i ovnen og et bagestål får du det helt perfekte resultat med en mere gylden og sprød skorpe.
Også på dine pizzaer!
Hvor køber jeg sådan et bagestål?
Jeg tænkte nok, at du ville spørge.
Selv bruger jeg et bagestål, der er 10 mm tykt, fra Diablosteel. Tykkelsen er afgørende i forhold til varmen: Jo tykkere stålet er, desto bedre kan stålet lede varmen jævnt under brødet.
Mit bagestål vejer 11 kg (!), og det tager ca. 45 min. at varme det op i ovnen – og endnu længere tid skal det bruge på at køle af igen. Diablosteel har også fremstillet en version i 6 mm, som er omkring 50 % lettere. Effekten er stadig god!
Læs mere og køb på www.diablosteel.com.
Hvad kan man bage på sit bagestål?
Har du investeret i et bagestål, vil du hurtigt finde ud af, at det er pengene værd. Du mærker stor forskel på brød, som du måske før har bagt på bagesten eller blot en bageplade.
Du kan bruge bagestål til alle slags brød, der skal have en sprød skorpe – fx en pizzabund og ciabattabrød. Men også pitabrød bliver rigtig gode på bagestål, fordi skorpen bliver sprød, og brødet hæver godt op, mens det bager, så der bliver masser af plads til det lækre fyld.
På Diablosteels hjemmeside kan du finde flere opskrifter og andre tips og tricks til optimal brug af bagestålet.
Dette indlæg er ikke sponsoreret af Diablosteel.com – jeg er blot begejstret for deres produkter og har et samarbejde med dem af samme årsag.