Bagetip: Er dejen klar? Lav en glutentest
Bliver du somme tider i tvivl, om din dej er æltet nok og klar til at hæve? En glutentest giver dig svaret.
En glutentest er den nemme måde at tjekke, om du kan stoppe med at ælte din hvedebrødsdej og lade den hæve. Læs, hvordan du laver en glutentest herunder.
Derfor skal du lave en glutentest
Hvis en dej er æltet for meget eller for lidt, påvirker det dit færdige resultat.
En dej, der er æltet for lidt, ser slap og ‘død’ ud, og den vil ikke hæve optimalt.
En dej, der er hævet for meget, vil ‘smide vandet’ – dvs at dejens evne til at optage vandet er ødelagt. Dejen vil blive fugtigt og klistret.
Når først en dej er æltet for meget, kan du ikke redde den. Du vil få et fladt og kedeligt brød.
Derfor skal du lave glutentesten – så ved du, når dejen er god.
Sådan laver du en glutentest
Du tager en lille klump dej og trækker i den, så den bliver lang.
Hvis du kan strække dejen og se lyset igennem – uden at dejen ødelægges, så er dejen klar.
God fornøjelse.